Боядисване на интериорни врати

Как се боядисват стари интериорни врати и какви стъпки да следваме разберете в новата статия на Еренджи

Планинарите да пребоядисате интериорна врата? Трябва да решите доста неща преди да започнете като дали ще извадите вратата от пантите или ще я оставите на място. И двата варианта имат предимства и недостатъци. Без значение какъв ще е избора Ви, нашите съвети ще помогнат да преминете успешно през всеки етап от проекта. Накрая, ще получите едно дизайнерско произведение, специфично за вашия дом.

Разберете каква е предишната боя

боядисване на интериорна врата

Преди да боядисате, разберете дали ще трябва да се грундира вратата като проучите какъв вид боя е положена. Напоите парцал с изопропилов алкохол и го отъркайте във вратата. Ако боята се пренесе върху парцала означава, че боята е латекса, а ако няма нищо по парцала – имате си работа с маслена боя. Ако искате да положите латексна боя върху маслената, трябва първо да грундирате вратата.

Съществува и друга важна причина да проверите предварително типа боя, особено ако става въпрос за стара къща или апартамент. Преди време са се използвали оловни бои, а те могат да се абсорбират от тялото, водейки до травми в мозъка и органите. Купете оборудване да тествате дали вратата е с този тип боя или се доверете на професионалисти. Трябва да се внимава доста.

Пригответе качествени материали

материали за боядисване на врата

За професионални резултати ще трябват и подходящи инструменти. Може да използвате кръгла четка или микрофибърно мече. Не забравяйте и найлоните, тава за боя и шкурка за оптимално представяне.

Изберете изненадващи цветове

цветове за врата

Така и така ще преминете през целия този процес, защо накрая да оставите нещо трудно забележимо. Традиционно вратите се боядисват в същия или близък цвят като стените. Заложете на различното. Може да използвате някои светли цветове и да подчертаете своите дизайнерски заложби. Вашите гости несъмнено ще останат очаровани.

Подберете добър завършек

отпечатъци и прах по вратата

Пръстовите отпечатъци и праха са често срещани явления по старите интериорните врати, особено в стаи с много трафик. Използвайте гланцови или полу-гланцови бои ще получите лесна за забърсване повърхност. Този тип бои дори подчертават вратите до стените.

Подходящ нюанс за касата на вратата

касата на вратата

Дизайнерите използват следното правило: Ако интериорната вратата е боядисана в бяло или друг светъл неутрален цвят, използвайте същото за касата. Ако изберете по-тъмен нюанс за интериорната врата, заложете на комплиментарен почти бял или неутрален тон. Ако предпочитате тъмния цвят, боядисайте касата първо, изчакайте да изсъхне, облепете я и тогава продължете с основната част на вратата.

Извадете вратата от пантата

извадете врата от пантите

Може на опитате да боядисате интериорната врата на място, но професионалистите знаят, че за оптимален резултат е добре да я свалят. Извадете вратата от пантите и я поставете в хоризонтална позиция. Така ще е по-лесно да работите по нея и да запълните дупки, ако има такива.

Премахнете бравата

премахнете бравата

Остатъци от боя по бравата са знаци за нескопосана работа. По важно, влагата от боята влияе негативно на механизма, евентуално го и запушва. За да избегнете такива нежелани проблеми, просто премахнете бравата от вратата. След като приключите може да я сложите обратно

Запълнете дупки и наранявания

запълнете неравностите по вратата

Боядисването на интериорна врата, особено на по стара такава, изисква предварителна подготовка на повърхността. Използвайте пълнител за дърво върху дупките и нараняванията по вратата. Поставете пълнителя върху края на една шпакла и леко запълнете дупките. Изчакайте два часа да изсъхне и преценете дали трябва да добавите още или повърхността е подготвена.

Шкурене и грундиране

След като неравностите по вратата са отстранени, изшкуркайте цялата повърхност с 120P шкурка. След това я забършете да премахнете праха. Поставете грунда, ако ще боядисвате с латексна боя върху маслена. Когато грунда е изсъхнал, за предпочитане на следващия ден, изшкурете повърхността отново, но този път с 220P. 

Подложка и боядисване без спирка

Опитайте да повдигнете интериорната врата над земята в хоризонтално положение за да е по-лесно за боядисване и да има въздух. След това, започнете да боядисвате без почивка. Ако се забавите, боята може да засъхне неравномерно и да дразни окото накрая. Латексната боя може да изсъхне и да е готова за второ нанасяне до четири часа. Маслените бои имат нужда от 24 часа пред втората боя по вратата. Професионалистите предлагат след първата боя да се изшкури вратата още веднъж. След това почистете за прах с парцал и нанесете втората боя.

Използвайте спрей, ако искате да спестите време

спрей за боядисване на врата

Ако бързате и нямате време да следвате всички стъпки изложени отгоре, купете си спрей и ще свършите работа двойно по-бръзо. Проверете дали спрея работи с латексни бои, които отделят по-малко вредни изпарения от маслените. Препоръчително е да го използвате на откачена врата, по възможност навън. Ако боядисвате интериорната си врата вкъщи, трябва да пазите околната среда.

Оставете вратата отворена да съхне.

Ако пребоядисвате интериорната си врата докато е закачена, кажете да близките си да внимават и да не я пипат докато съхне. Препоръчително да оставите вратата отворена, за да не се докосва до ъглите и касата, което може да нарани боята. Ако сте извадили вратата, изчакайте 24 до 36 часа след второто пребоядисване преди да я закачите.

Купете си нова врата

Ако имате време за губене и сте фенове на направи си сам – тези съвети ще ви помогнат. Но в повечето случай нашето забързано ежедневие не ни позволява да отделим толкова време да пребоядисаме вратата си. Затова ще ви излезе по евтино да закупите нова интериорна врата.

Design and SEO by SS Studio