Научете малко за готическия стил и разгледайте входните врати по онова време и част от модерните им вариации.

Основни факти и информация за готическия стил

Готическата архитектура процъфтява и става популярна в Европа през късното средновековие. Характеризира се предимно със забележителни архитектурни обекти, които може да се охарактеризират накратко като „излъчващи величие“. Осветлението също изиграва значителна роля в дизайна на църквата или катедралата. Като пример са голяма част от средновековните катедрали и замъци по Европа. Също така, чудесен пример за готическа архитектура е катедралата Нотр-Дам.

Нотр-дам-готическа-архитектура

Произход и развитие

Реконструкцията на абатството Сен Дени (Париж), започва през 1137г. и е завършена през 1144г. от игумена Сугерий. Тази дата се счита за начална дата на готическия стил, който малко след това се разпространява в останалата част на Франция, Англия и останалата част на Европа, срещайки значителна съпротива само в Италия.

Средновековната естетика, която намира в готическата архитектура едно от най-големите си постижения, има своите основи в математиката и геометрията. Историкът на изкуствата Ото фон Симсон заявява, че пропорциите на църквите не са случайни и че те не се определят от необходимостта от ефектни ефекти. По-скоро те произлизат от визия за изкуството като наука, тоест търсене на геометричните отношения, които са в основата на Космоса и които се считат за божествен произход.

Средновековни врати в готически стил

Готически-стил-входни-вратиГотически-стил-входни-вратиГотически-стил-входни-вратиГотически-стил-входни-врати

Модерни входни врати в готически стил

Някои фирми за врати се опитват да създадат модерни изгледи на готическите врати. Такава е Американската Amberwood doors, която предлага на клиентите си модерни варианти на готически врати. Разгледайте ги

Готически-стил-модерни-входни-вратиГотически-стил-модерни-входни-врати
Готически-стил-модерни-входни-вратиГотически-стил-модерни-входни-вратиГотически-стил-модерни-входни-вратиГотически-стил-модерни-входни-врати

Design and SEO by SS Studio