Има едни такива по-различни врати. Такива, които те карат да се замислиш кой ли живее вътре? Може би никога няма да узная, но ми харесва да дам свобода на въображението си и да създам моята идея за живот зад тази или онази врата. Една разходна из морската столица. 

Варна - Морската столица на България

Разхождам се в компанията на близки хора в далечен град. Не го усещам свой по никакъв начин, но започвам да се влюбвам в студения вятър, звука на разбиващите се вълни и пясъка в обувките ми. Около мен е пълно с различни врати - стари и нови. Всяка съдържа в себе си история, значение, тъга или радост. За съжаление, в повечето случай напомнят за едно време, отдавна отминало и превърнало се в спомен.

Стара врата от ВарнаСтара врата от Варна

Най- добрата ми приятелка ме разхожда из гръцката махала, казва че това е едно от любимите и места за разходка. Ходим бавно, а аз имам време да разбера защо, тя, обича разходките тук. Изведнъж се появява блясък в очите ти, разлива се щедра усмивка на лицетото ти и се стопля душата ти. Не мога да разбера само, как тези малки улички в тази част на града могат да поберат такава красота.

Огромни дървета носят короните си гордо, показват скъпоценните си цветове и разнасят аромата си с такава сила, сякаш ревностно искат да те накарат да забравиш този на морето. Погледът препуска от цветовете на нацъфтелите лалета, към детайл който вярваш, че само ти си способен да видиш и да си остане някак твой.

Скритите детайли на Варна

Един площад с история и славно име   

За някои хора всичко започва точно тук. Мястото, на което хората се влюбват, дали един в друг или в града. Мястото, на което се срещаш с приятели за вечерна разходка. Мястото, което хората упорито наричат вече седемдесет и две години с име, което си е проправило път към сърцата на хората. Загнездило се е трайно в речниците и спомените им.

Когато чух за първи път „Севастопол“ нямах причина да се съмнявам, че така се казва наистина малкият площад. Поради историята на града и гръцкото си влияние. По-късно разбрах, че всъщност това е име на друг черноморски град на Кримския полуостров. Само дето и това не е причината защо всички хора в морската ни столица го наричат така.

Сградата на ъгъла на булевардите „Сливница“ и „Княз Борис I“ била издигната през 1925 година собственост на Данаил Манов, който е виден търговец във Варна. Заведението в сградата има над век ресторантьорска история. Всъщност „Севастопол“ е било едно от имената на този ресторант. Това е причината площада пред сградата на Данаил Манов да се нарича „Севастопол“.
   
Значението на думата идва от гръцките думи Σεβαδτος (севаст, севастократор) – еквивалент на латинската титла „август“, и πολις (полис) – „град“, и буквално се превежда като „градът на императора“.

Фирма Еренджи Груп е с 20 годишен опит в производството на врати и мебели. При нас ще намерите много полезна и интересна информация. 

Design and SEO by SS Studio